Valmistus

Puutaulun valmistus

Valmistan jokaisen Pikkuruisen alusta loppuun käsityönä valokuvan siirto puulle -tekniikalla. Valokuvat saavat viimeistellyn muodon ja niistä tulee uniikkeja taideteoksia. 

Lopputulos on aina yllätys, koska valmistusprosessia ei voi täysin ennalta arvata – juuri se onkin sen viehättävyys. Valokuvan tulostaminen, liimauksen siveltimenvedot, paperin pesemisen liikkeet, reunojen hionta ja loppuvernissa tekevät jokaisesta Pikkuruisesta uniikin. Samasta kuvasta on melkein mahdoton tehdä täysin identtisiä versioita.

Ennen kuin Pikkuruinen puutaulu on valmis maailmalle sen valmistuksessa on monta työvaihetta: Valokuvaaminen, kuvankäsittely tulostusta varten ja sen jälkeen monivaiheinen siirto puulle. Jännittävin työvaihe on paperin pois peseminen. Vasta sitten näen lopputuloksen. Joskus käy niin, että pigmentti peseytyy liikaa pois. Silloin ei auta muu kuin aloittaa alusta. Kokeilun, erehdyksen, virheiden ja onnistumisen kautta olen löytänyt tavan ja materiaalit valmistaa Pikkuruisia puutauluja ilahduttamaan juuri sinua.

Pikkuruisen puutaulun tarina

Siirtäessä valokuvaa puulle, ei kuvaa kohdella silkkihansikkain, vaan rikotaan valokuvan pyhyyttä hankaamalla ja hiertämällä niin että paperi tupruaa. Tekniikka antaa kuville yhden ulottuvuuden lisää ja tuo jokaiseen tauluun yksilöllisen ilmeen.

Edellisenä päivänä puulle liimattu paperi on valmis pestäväksi. Kertaan ohjeet ja kastelen paperin pinnan lavuaarissa. Alan sormin hiertää paperia puun pinnalta. Pikkuhiljaa se rullaantuu pois. Innostun valtavasti kun paperin alta alkaa näkyä kuva; Tunne on sama kuin ensi kerran näin kuvan muodostuvan valokuvapaperin pintaan kehitealtaassa. Tämä on juuri sitä mitä olen pitkään kaivannut työskentelyyni.

Oli kevät vuonna 2014. Näyttelyni “Heijastus minusta” Galleria Rongaan Tampereelle lähestyi. Kuvaamani ikkunaheijastukset olivat haastavia, ne eivät mielestäni toimineet perinteisinä valokuvina, joten oli löydettävä uusi tapa tuoda kuvani näyttelykokonaisuuteen. Silloin löysin valokuvan siirto puulle -tekniikan ja innosta puhkuen valmistin useita isohkoja puuvedoksia näyttelyyn. Ne olivat alkusysäys Pikkuruisille puutauluille.

Siirtäessä valokuvaa puulle, ei kuvaa kohdella silkkihansikkain, vaan rikotaan valokuvan pyhyyttä hankaamalla ja hiertämällä niin että paperi tupruaa. Tekniikka antaa kuville yhden ulottuvuuden lisää ja tuo jokaiseen tauluun yksilöllisen ilmeen. 

Valitessa kuva-aiheita teoksiin niitä yhdistävä tekijä on ihmissuhteet, minulle tärkeät paikat ja nostalgian kaipuu. Aiheet ovat henkilökohtaisia, mutta ne löytävät usein samaistumisen tunteen katsojassa. Tyhjät huoneet ja maisemat muistuttavat ihmisen läsnäolosta ja katseesta. Ikkuna- ja peiliheijastuksia kuvatessa päällekkäiset kerrokset syntyvät kuvaushetkellä – Pidän ajatuksesta, että peilikuva on toinen todellisuus. Siellä on rauha, onni, kaipaus, kipu ja rakkaus tasapainossa. Valokuvaaminen sekä kuvan valmistaminen teokseksi ovat tärkeä osa työskentelyäni, joten teen Pikkuruiset puutaulut alusta loppuun itse.

Taru ❤️